Cautarea solutiilor continua

La inițiativa Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură si Alimentatie „Agroindsind” și Federatiei Nationale a Patronatelor din Agricultura si Industria Alimentară, pe 09 iunie 2021, în incinta CNSM, a avut loc întrunirea (masă rotundă) între: CNSM, FNSAA ”Agroindsind, FNPAIA și Consiliul Concurenței – responsabil de respectarea legislației în domeniul concurenței, în special de către operatorii pieței petroliere din Republica Moldova.

Din partea Sindicatului au participat:

  • dl Sainciuc Sergiu, vicepreședinte CNSM;
  • dl Mămăligă Vasile, președinte interimar FNSAA ”Agroindsind”;
  • dl Pojoga Iurie, vicepreședinte interimar FNSAA ”Agroindsind”, șeful Departamentului Protecția Muncii
  • dna Corina Bulat, sef-adjunct Departament Organizare, Educatie si Informatie.

Din partea Patronatelor au participat:

  • dl Mironescu Valeriu, președintele FNPAIA;
  • dl Malanciuc Iurie, vicepreședinte FNPAIA;
  • dl Buzu Vasile, președintele filialei Ștefan-Vodă FNPAIA.

Din partea Consiliului Concurenței au participat:

  • dl Răducanu Marcel, președinte;
  • dl Cormulici Eugen, șeful Direcției Politici, Protocol și Relații Externe;
  • dl Corcimari Gabriela, șefa Direcției Juridice.

 

Sindicatele au menționat că situația din ramura agroindustrială, pe fundalul pandemiei COVID-19 și secetei profunde din 2020, este extrem de complicată pentru angajați, membri de sindicat. Concomitent, pe parcursul a 5 luni ai anului 2021, prețurile la carburanți au crescut în lanț și în prezent afectează grav cât agenții economici atât și angajații ramurii, inevitabil contribuind la creșterea prețurilor mărfurilor și serviciilor în ansamblu. Analiza piețelor țărilor vecine, în comparație cu piața moldovenească, demonstrează o situație stranie. Așa dar prețurile în luna iunie 2021 la unele produse arată în felul următor:

Nr. Denumirea statului/pretul Benzina 95 Benzina 98 Motorina
01. Republica Moldova 0,86 euro/litru 0,89 euro/litru 0,73 euro/litru
02. Ucraina 0,81 euro/litru 0,85 euro/litru 0,79 euro/litru
03. România 0,90 euro/litru 1,00 euro/litru 0,92 euro/litru

Concomitent salariul mediu arată astfel :

Nr. Denumirea statului/salariul Salariul mediu
01. Republica Moldova 478,623 dolari SUA
02. Ucraina 497,064 dolari SUA
03. România 1.439,155 dolari SUA

Prețurile din Ucraina, țară care este afectată de conflict militar, sunt mai mici decât în Republica Moldova. Publicarea Raportului (secret) prezentat Comisiei parlamentare: economie, buget și finanțe privind activitatea din ultima perioadă a petroliștilor, ar putea să demonstreze prezența/lipsa încălcărilor ale legislației din domeniul concurenței. Ne dorința publicării și lipsa implicării, crează impresia de prezența a ”umbrelei concurenței neloiale” pe piața produselor petroliere sau ”interesului de cartel”.

La rândul său, Patronatele au atras atenția asupra unei atitudini nesănătoase față de subiect în perioada lucrărilor agricole de primăvară și toamnă. Concomitent, lipsa unui dialog consultativ între părți, care ar permite soluționarea multiplelor probleme. Nu este clară nici aplicarea de către ANRE a noii metodologii de plafonare a prețurilor, care, cu certitudine, va influența prețurile la combustibil, dar nu se știe în care parte. Devine neclară și prezența agenților economici pe piața produselor petroliere, cu o prezență de 30% , care nu dispun nici de o stație de alimentare în proprietate, lucru confirmat de unii deputați.

Consiliul Concurenței a comunicat că activează strict în conformitate cu cadrul legal național, în baza căruia investighează și constată practicile anticoncurențiale în limita competențelor sale. Procedura legală pentru investigații, analiză, argumentarea pozițiilor părților implicate, durează luni, iar în unele cazuri – ani de zile. Publicarea raportului de investigație ar fi o încălcare gravă a legislației, care ar da posibilitatea companiilor vizate în investigație, de a ataca în judecată acțiunile ilegale și ar stopa adoptarea deciziei definitive, iar persoanele care intenționează publicarea acestuia sunt pasibile de răspundere, inclusiv penală.

Prin urmare, părțile participante la dialog au convenit să monitorizeze procesul evenimentelor pe piața produselor petroliere, continua investigația fenomenului produs cu aplicarea în final a măsurilor necesare. Concomitent, asemenea întruniri sunt salutabile și necesare în viitor.

ANRE până în prezent nu a prezentat nici un răspuns/reacție la declarația patronatelor și sindicatelor față de subiect, lucru inadmisibil cu consecințe pe parcurs.

Servciul de presa al FNSAA „Agroindsind”

Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Lasă un comentariu