Securitatea alimentara si situatia din agricultura in vizorul Federatiei „Agroindsind”

La 24 martie 2022, în incinta Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale ”IDIS Viitorul”, a avut loc dezbatere publică cu participarea experților instituției dnii Igor Munteanu și Veaceslav Ioniță; Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare – dl Cherciu Viorel, alături de reprezentanții asociațiilor de business din agricultură și ai companiilor specializate în furnizarea inputurilor utilizate  în agriculturăDin partea Federației ”Agroindsind” la eveniment a participat domnul Pojoga Iurie, șeful Departamentului Protecția Muncii. Părțile au discutat despre  securitatea alimentară a țării și situația dificilă din sectorul agricol, cauzată de criza fertilizanților. La rândul său domnul Pojoga Iurie a apreciat activitatea partenerilor dialogului social (Ministerul și Patronatele din ramură), care activ participă la modificarea Convenției Colective (nivel de ramură) și, în timpul apropiat, se vor întruni pentru contunarea negocierilor. Tot atunci, dumnealui a informat participanții la eveniment despre inițiativa Federației de participare, în comun cu Institutul DIMO și Școala profesională din Nisporeni, în elaborarea Proiectului-Pilot ”Agricultura Socială”: necesitatea de a implementa îngrășămintele naturale cu scopul protejării solului și mediului înconjurător, producerea produselor ecologic curate, salvarea în regim de urgență a sistemelor de irigare, lichidarea restanțelor salariale a colectivelor de muncă, mai ales că anul 2022, după toate semnele, se așteaptă unul secetos.

Fertilizarea solului este absolut necesară și importantă pentru obținerea unei producții calitative și a unei productivități maxime în sectorul agricol. Din cauza conflictului rus-ucrainean, o parte din fertilizanți au fost blocata pe teritoriul Ucrainei și a Federației Ruse. Conform datelor statistice, la ziua de astăzi, s-a importat în țară   68.000 de tone de fertilizanți, cu 5 mii tone mai puțin decât anul trecut, în aceeași perioadă. În principiu,  sectorul agricol este asigurat cu îngrășămintele necesare. Problema constă în prețul de achiziție a acestor produse, în contextul ultimilor scumpiri.

Totodată, s-a menționat că, subiectele inițiate de mediul de afaceri: oferirea compensațiilor la achiziționarea fertilizanților, diversificarea piețelor externe de desfacere, promovarea exportului, restituirea accizelor la carburanți – rămân în continuare  pe ordinea de zi a ministerului de ramură.

Evenimentul s-a desfășurat sub egida Agendei Naționale de Business – platformă de dialog și interacțiune cu mediul privat de afaceri.

Informatie prezentata de Departamentul Protectia Muncii

Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Lasă un comentariu