Starea de urgență în sănătate publică este prelungită până la 15 iulie 2020

În cadrul ședinței din 26 iunie 2020, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a hotărât prelungirea  stării  de urgenţă în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova până la data de 15 iulie 2020, cu posibilitatea de prelungire a termenului dat în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice.

Astfel, pe perioada stării de urgență în sănătate publică se restricționează:

– Aflarea în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje, etc.), în grupuri mai mari de 3 persoane;

– Aflarea persoanelor în vârstă de peste 63 (șaizeci și trei) ani, în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitate stringentă;

– Aflarea persoanelor pe terenuri de joacă, terenuri sportive și zone de agrement;

– Activitatea Centrelor de reabilitare/recuperare, inclusiv balneosanatoriale, cu excepţia Centrului Republican de Reabilitare pentru Copii şi Centrului Republican Experimental de Protezare Ortopedie şi Reabilitare (servicii de intervenţie timpurie şi reabilitare medicală în ambulatoriu);

– Activităţile consultativ-diagnostice şi de tratament programate, cu excepția prevederilor punctului 24 al Hotărîrii CNESP nr. 11 din 15 mai 2020;

– Activitatea procesului educaţional în cadrul instituţiilor de învăţământ general, profesional şi universitar (pentru instituțiile publice și private);

– Activitatea taberelor de odihnă şi întremare a sănătăţii copiilor;

– Activitatea cluburilor de noapte;

– Organizarea ceremoniilor (nunți, cumetrii, omagieri, mese de pomenire) în orice instituție indiferent de statut public sau privat.

– Organizarea şi desfășurarea tuturor activităților/competițiilor cu caracter cultural–sportiv, cu excepția activităților prevăzute în punctul 26 al Hotărîrii CNESP nr. 11 din 15 mai 2020, punctul 3 al Hotărîrii CNESP nr. 13 din 29 mai 2020 și punctele 4, 6 ale Hotărîrii CNESP nr. 16 din 18 iunie 2020.

Începând cu data de 01 iulie 2020, se reiau toate activităţile economice, cu excepția activităților prevăzute mai sus, cu respectarea măsurilor generale de sănătate publică și speciale stipulate în anexa nr.1 „Reguli Generale referitor la măsurile de prevenire a infecției COVID-19” și anexa nr.2 „Ghidul cu privire la măsurile de prevenire a infecției COVID – 19 la locul de muncă” (anexate la Hotărârea nr 17 din 23.06.2020).

Se admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică și cu întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidență epidemiologică a evenimentului, după modelul (nume, prenume, IDNP, număr de telefon, adresă email, adresă de domiciliu).

Întrunirile nu pot fi organizate în adiacentul instituțiilor publice, de învățământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecție.

Nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse în prezenta hotărâre constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi temei pentru tragere la răspundere contravențională sau penală a persoanelor vinovate.

Din 1 iulie, în R. Moldova vor fi reluate toate activităţile economice

Chişinău, 23 iun. /MOLDPRES/. Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a decis în şedinţa de astăzi să permită reluarea, începând cu data de 1 iulie 2020, a tuturor activităţilor economice, cu respectarea măsurilor generale de sănătate publică și speciale stipulate în anexele Hotărârii nr. 17 a CNESP, transmite MOLDPRES.

Astfel, potrivit Comisiei, activităţile economice vor fi permise doar cu respectarea regulilor generale referitor la măsurile de prevenire a infecției COVID-19, precum și Ghidul cu privire la măsurile de prevenire a infecției COVID – 19 la locul de muncă.

Tot astăzi, Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică a hotărât să admită organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică și cu întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidență epidemiologică a evenimentului, după modelul (nume, prenume, IDNP, număr de telefon, adresă email, adresă de domiciliu). Întrunirile nu pot fi organizate în adiacentul instituțiilor publice, de învățământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecție.

“În funcţie de evoluția și tendința situației epidemiologice a infecției COVID–19, măsurile restrictive vor fi revizuite”, indică CNESP.

Nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse în hotărârile CNESP constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi temei pentru tragere la răspundere contravențională și/sau penală a persoanelor vinovate.

 

Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Lasă un comentariu