28 aprilie – Ziua Internațională de Comemorare a Lucrătorilor accidentați la locul de muncă

Sindicatele din întreaga lume își acumulează solicitările asupra adoptării de către Organizația Internațională a Muncii a unui drept fundamental la locul de muncă în domeniul sănătății și securității la locul de muncă.

Sharan Burrow, Secretar General al ITUC, a declarat: ”pandemia a expus cu cruzime lipsa de protecție pentru lucrători și, într-adevăr, pentru publicul care se angajează la diferite locuri de muncă. Dovezile din întreaga lume arată că virusul se răspândește și la locul de muncă, nu doar în domeniul sănătății și al îngrijirii, ci și în întreprinderi, fabrici de carne, depozite, școli, birouri, transporturi și alte sectoare. Cu 2,6 milioane de oameni care mor în fiecare an din cauza bolilor și accidentelor de muncă, imaginea este acum mai sumbră decât în orice moment din istoria recentă. Acum este momentul ca guvernele și angajatorii să ridice statutul de sănătate și siguranță la nivelul unui drept fundamental la locul de muncă”.

Primul pas în acest sens, FNSAA ”Agroindsind” l-a întreprins prin modificarea Convenției colective (nivel de ramură), care a intrat în vigoare pe 04 septembrie 2020. În Convenție a fost, pentru prima dată introdus un capitol nou: Capitolul VI2 „Relațiile de muncă în perioada situațiilor excepționale și ulterioare acestora”, p-le: 586 –5813 (cititi Conventia Colectiva pe site).

La 10 decembrie 2020 pe pagina web FNSAA ”Agroindsind” a fost plasat materialul: ”Covid-19. Cerințe necesare de aplicat la întreprinderi de producere și prelucrare a cărnii”, fiind unele din cele mai răspândite focare ale infecției. Concomitent, au fost răspândite un șir de materiale în scopuri propagandistice.

Facem inca un apel către structurile FNSAA ”Agroindsind”, în aplicare cât mai rapidă, prin Contractele Colective de Muncă, a prevederilor expuse mai sus, în special că OIM a adoptat o Declarație centenară în 2019, adoptată în unanimitate de guverne, angajatori și sindicate, prin care este inclus angajamentul ca toți lucrătorii să își protejeze securitatea și sănătatea la locul de muncă. Constituția OIM include o promisiune similară, iar Organizația Mondială a Sănătății definește deja sănătatea ca fiind un drept fundamental al omului.

În acest context Sharan Burrow a adăugat: ”La fiecare zece secunde, cineva moare din cauza procedurilor laxe la locul de muncă. Protecția slabă sau absentă la locul de muncă, pentru un număr mare de lucrători, a fost o rușine înainte de pandemie; acum a devenit un adevărat scandal. Acest lucru este de mult timp restant și solicităm tuturor guvernelor să-și îndeplinească obligațiile de a proteja lucrătorii și membrii publicului. Acesta este dreptul lor fundamental”

 Departamentul Protecția Muncii

Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Lasă un comentariu