Acţiune de protest la sediul Parlamentului Republicii Moldova

foto1

La iniţiativa Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, pe 09 decembrie 2016, a avut loc pichetarea Parlamentului Republicii Moldova, cerând deputaţilor să ia în consideraţie amendamentele CNSM (textul integral îl puteţi citi pe situl www.cnsm.md ) la proiectul privind reforma sistemului de pensii, care este supus dezbaterilor în cadrul ședinţei Legislativului.

La acţiune au participat reprezentanţii centrelor sindicale de ramură, inclusiv FNSAA „Agroindsind”. Concomitent, în semn de solidaritate cu Federaţia „Agroindsind”, s-au alăturat la protest şi reprezentantii Sindicatului  „Tarim-Îş” din Turcia, aflati în vizită la invitatia Federatiei „Agroindsind”.

Sindicaliştii au reuşit să poarte discuţii cu un grup de deputaţi din partea opoziţiei, care au dat asigurări că vor cere prelungirea discuţiilor cu societatea civilă pe marginea acestui subiect, pentru a fi examinate propunerile tuturor părţilor, stabilindu-se, în acest sens, o întâlnire în timpul apropiat.

foto2

În timpul protestului a avut loc şi conferinţa de presă cu participarea conducerii CNSM, liderilor sindicatelor din diferite ramuri, la care s-a declarat că CNSM susţine necesitatea reformării sistemului de pensii din ţară, doar că aceasta să se realizeze în paralel cu alte reforme: combaterea muncii la negru şi achitarea salariilor „în plic”, atragerea investiţiilor în ţară, crearea locurilor de muncă cu salarii decente, majorarea salariilor în sectorul bugetar, îmbunatatirea serviciilor medicale, asigurarea cu medicamente, etc…

Una din prevederile-cheie ale proiectului de reformă, asupra cărora sindicatele au o viziune diferită decât cea a statului, este si majorarea vârstei de pensionare şi stagiilor de cotizare, care, în opinia noastră, va avea un impact negativ asupra cetăţenilor Republicii Moldova.

Conform datelor BNS în anul 2015, speranţa de viaţă la naştere a constituit 75,5 ani pentru femei şi 67,5 ani pentru bărbaţi. Raportul Mondial privind îmbătrânirea populaţiei pentru anul 2015 clasează Republica Moldova pe penultimul loc la categoria speranţa de viaţă a bărbaţilor şi respectiv ultimul loc al femeilor în clasamentul ţărilor europene.

Secretariatul FNSAA „Agroindsind”  

Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Lasă un comentariu