ADRESARE DESCHISĂ a Biroului Operativ al Consiliului Sindicatelor din Branșa vinificație, viticultură și producerea băuturilor alcoolice

Către:

Dl  Budza Oleg, Preşedintele CNSM

Dl  Mămăligă Vasile, Preşedinte interimar al FNSAA ”Agroindsind”

 

Copie:

Dl  Perju Ion,
Ministru Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului

Dna Dumbrăveanu Viorica,
Ministru Sănătaţii, Muncii şi Protecţiei Sociale

Dl  Ţepordei Ghenadie, Director General APP

Dl  Cotici Vladislav, Director General ANSA

Dl  Arpentin Gheorghe, Director ONVV

    

ADRESARE DESCHISĂ

       Biroul Operativ al Consiliului Sindicatelor din Branşa: vinificaţie, viticultură şi producerea băuturilor alcoolice, în şedinţa on-line, în baza discuţiilor cu membrii Branşei, lideri sindicali din întreprinderile viti-vinicole ale Republicii Moldova, au elaborat şi aprobat această Adresare Deschisă cu următorul conţinut:

Stimaţi Domni, cetăţeni, membri de sindicat!

     Situaţia în care s-a pomenit Republica Moldova şi Omenirea este o problemă majoră şi o încercare serioasă a guvernelor, colectivelor, famiilor şi fiecăruia în persoană. Suntem conştienţi de pericolul care ne paşte,, inclusiv şi consecinţele care pot interveni. Cu toate acestea, nu putem fi indeferenţi fata de perspectiva activităţii noastre de mai departe şi ne folosirea tuturor surselor desponibile pentru a combate pandemia de azi. Starea excepţională la fel şi carantina au blocat activitatea reţelelor de comercializare ale produselor întreprinderilor vinicole cu toate că acestea, concomitent fac parte din grupa produselor alimentare. Asemenea atitudine crează mari dificultăţi pentru întreaga ramură viti-vinicolă – care este una din principale ale economiei naţionale. Un pericol aparte apare în colectivele de muncă la întreprinderile care se află în proces de insolvabilitate, unde Statul este proprietar majoritar. O parte de angajaţi sunt nevoiti să stea cu copiii acasă (gădiniţile şi şcolile nu activează), o alta parte stau în şomaj fara surse financiare. Din care surse vor întreţine familile şi vor achita serviciile comunale?

Stimaţi colaboratori ai Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Proteţiei Sociale vă aducem la cunoştinţă că produsele vinicole au o capacitate curativă sporită a multor maladii, inclusiv întăresc imunitatea, lucru care este bine cunoscut în multe ţări şi poate fi confirmat şi de ONVV.Prin urmare solicităm insistent:

  1. Acceptarea autorităţilor de acces liber a cetăţenilor la magazinele autorizate de comercializare a produselor întreprinderilor vinicole.
  2. Prin intermediul mass-media propagarea şi informarea populaţiei despre rolul benefic al produselor respective.
  3. Aplicare autorizată, de către personalul medical, a produselor respective în scop curativ.
  4. Aprobarea unei Hotărâri a Guvernului Republicii Moldova cu privire la compensări băneşti (din partea Statului în mărime de 2775 lei) angajaţilor care staţionează acasă din cont propriu (în legătură cu situaţia epidemiologică COVID-19), în special celor angajaţi, care activează la întreprinderile de Stat şi întreprinderile cu capital majoritar de Stat (şi se află în proces de insolvabilitate), deoarece angajatorul nu are posibilitate de a achita şomaj tehnic conform art. 80 Codul Muncii al RM (compensare în mărime de cel puţin 2/3 din salariul de bază pe unitate de timp stabilit salariatului, stabilit de Legislaţia în vigoare).
  5. De susţinut producătorii viti-vinicoli prin diminuarea povării fiscale.Cu respect în speranţa de susţinere şi înţelegere,

 

Lupaşcu Silvia,
Preşedinte  

Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Lasă un comentariu