ADRESAREA FNSAA „Agroindsind”

Ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Ion Perju
cancelaria@madrm.gov.md

 

Ministrului Sănătații, Muncii și Protecției Sociale
Viorica Dumbrăveanu
secretariat@msmps.gov.md

 

Directorului General APP
Ghenadie Țepordei
office@app.gov.md

 

Copia pentru informare și susținere:

Președintelui CNSM
Oleg Budza
Oleg.budza@cnsm.md

 

 

Adresare

     La inițiativa subiecților FNSAA ”Agroinsind” din teritoriu, liderilor sindicali la nivelul organizaților primare ale unităților economice și cei ai nivelelor raionale, municipale din Republica Moldova, Federația se adresează cu următorul apel și solicitări:

 

 1. Conștientizăm situația complicată, fără precedent, cu care se confruntă Republica Moldova, în contextul avalanșei epidemiei COVID-19, problemele majore cu care se confruntă Guvernul Republicii Moldova și societatea în întregime, care derivă din această situație. Apreciem eforturile depuse de oficialități îndreptate spre a menține situația sub control în aceste condiții.
 2. Cu toate acestea, menționăm cu îngrijorare, că, în condițiile actuale, crește în mod vertiginos pericolul ca majoritatea salariaților din ramura agroindustrială se vor pomeni în pragul sărăciei. Din acest punct de vedere considerăm că măsurile întreprinse de către structurile abilitate de stat nu sunt suficiente.
 3. În mod deosebit și în contextul celor expuse anterior, atenționăm autoritățile de stat asupra situației extrem de critice a salariaților de la întreprinderile subordonate direct/indirect structurilor statale, care și până la criza epidemiologică au ignorat cerințele înaintate de către FNSAA „Agroindsind” de a lichida restanțele la salariu angajaților, garantarea locului de muncă, remunerarea decentă a muncii. Spre exemplu:
  • angajații Întreprinderilor de Stat ”Stațiunile Tehnologice pentru Irigare” din raioanele Briceni, Cahul, Ungheni, etc., care, la data de 01.03.2020, au acumulat datorii de ani de zile în sumă de 6.838.000 lei;
  • angajații Întreprinderii de Stat „Stațiunile Tehnologice pentru Irigare” din raionul Hîncești nu-și primesc salariile din 01.01.2017 și la data de 01.04.2020 au acumulat datorii in suma de 2534223,57 lei;
  • angajații întreprinderilor în care Statul are cota-parte majoritară și care concomitent se află în proces de insolvabilitate: SA ”Vinuri Ialoveni”, SA ”Aroma”, Întreprinderea viti-vinicolă din Stăuceni etc., unele dintre care au datorii la achitarea salariilor de zeci de ani.
  • De asemenea solicităm acordarea îndemnizației în sumă de 2775 lunar angajaților din ramura agroindustrială care sunt forțați să plece în concediu din cont propriu din cauza staționării întreprinderii și lipsa surselor financiare.

 

Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură și Industria Alimentară își exprimă speranța că glasul oamenilor muncii din ramura agroindustrială, care de fapt hrănesc o țara întreagă, dar care astăzi, nu din vina lor, s-au pomenit într-o situație deplorabilă – va fi auzit de Autorități.

Biroul Executiv al FNSAA „Agroindsind”

Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Lasă un comentariu