Încă o concediere a liderului sindical – declarată ilegală

Prin Ordinul administratorului interimar al Întreprinderii de Stat pentru Irigare Ungheni nr. 01 din 04 ianuarie 2022 – a fost concediat, în temeiul lit. y1), alineatului unu, art. 86 Codul muncii al RM: y1) deţinerea de către salariat a statutului de pensionar pentru limită de vîrstă” începând cu 16 ianuarie 2022, președintele comitetului sindical al STI Ungheni – dl Ion Cucu.

Urmare a implicării Centrului FNSAA „Agroindsind” în comun cu Uniunea Teritorială Ungheni a FNSAA „Agroindsind”, ordinul a fost contestat în instanța de judecată de către Uniunea Teritorială Ungheni, fiind acordat suport pe parcursul examinării cauzei.

Prin hotărârea judecătoriei Ungheni din 23 august a. c. a fost admisă integral acțiunea înaintată de Cucu Ion și Uniunea Teritorială Ungheni a FNSAA „Agroindsind” privind anularea ordinului de concediere, declararea nulă a contractului individual de muncă, restabilirea în funcție, încasarea salariului pentru absența forțată de la muncă.

De asemenea, instanța a dispus executarea imediată a hotărârii, în partea ce ține de restabilirea în funcție.

Hotărârea primei instanțe este cu drept de apel în termen de 30 zile.

Este de menționat, că aceasta este a doua hotărâre a instanțelor de judecată, prin care liderii de sindicat sunt reîncadrați în serviciu – cazul dnei Nina Negru, președintele comitetului sindical al SA „Aroma” în procedura planului, fiind examinat în instanța de fond și instanța de apel.

Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

5 comentarii la articolul “Încă o concediere a liderului sindical – declarată ilegală”

 1. Leonard Palii spune:

  A cîta oară Uniunea Teritorială Ungheni demonstrează poziție fermă sindicalistă .Felicitări întregii echipe a UT Ungheni  în frunte cu Dmna Rodica Lupu! Aceste două victorii în instanțiile de judecată menționate ,  indică la importanta strînsei conlucrării între Centrul FNSAA și subdiviziunile Federație Agroindsind.În cazul de   față a Departamentului Protecția Muncii- UT Ungheni. De fapt frumoase exemple de succes sindical sunt în mai multe sindicate , dar cu părere de rău nu sunt suficient de  promovate. Mișcarea sindicală Agroindsind are nevoie de aceste exemple pentru încurajare . Pentru a ști că SE POATE! Așa dar pagina WEB a FNSASA este deschisă pentru asemenea pilde!

  • Lupu Rodica spune:

   Daca este unitate si solidaritate sindicala, atunci sunt si rezultate. Fara implicarea centrului Federatiei la intocmirea setului de materiale inaintate instantei de judecata, nu am fi avut rezultatele dorite ( responsabil V.Evstratiev). Nimic nu este usor. De-am avea mai multe persoane indraznete, cu verticalitate !!!

   • Leonard Palii spune:

    „Dacă este unitate  și solidaritate sindicală , atunci sunt și rezultate!”- Aveți dreptate Dmna Rodica .Este un adevăr incontestabil.Sunt  convins că  efectivul   Agroindsindului pe toată verticala  este  dotat cu  suficient potențial uman  capabil  să se avînte în apărarea membrilor de sindicat și adaptarea mișcării sindicaliste la realitățile actuale . E datoria noastră , a celor ce percep lucrurile în cheia Congresului VIII al FNSAA-  să identificăm persoanele acestea :-să le informăm, instruim, orientăm, încurajăm, organizăm și să le implicăm în acțiuni sindicaliste concrete  la toate nivelele. De fapt ne referim la crearea Corpului „Militantul Resetării/ Reformării  /modernizării  Federațiai  Agroindsind”. De această sarcină este preocupat la moment Centrul FNSAA și sperăm la susținerea în acest proces de către asemenea personalități ca Dstră  , Doamna Rodica Lupu și mulți alți colegi.

    • Lupu Rodica spune:

     Întotdeauna întru susținerea bunelor practici și inițiative, ori suntem obligați, prin votul încredințat, să acționăm în rezolvarea problemelor membrilor de sindicat!

 2. Leonard Palii spune:

  De acord!

Lasă un comentariu