Liderii sindicatelor din CSRT Agroindsind: Ștefan Vodă, Comrat și Ciadâr-Lunga – bine instruiți și porniți hotărât pe calea modernizării și reformelor radicale

            

În conformitate cu Planul Calendaristic al Activităților Educaționale din cadrul Proiectului Pilot FNSAA 24/25, în ultimele zile în fiecare din CSRT nominalizate, au fost organizate Seminare de cercetare-instruire a Liderilor sindicatelor aderate la Proiectul Pilot FNSAA 24/25

       Primul lucrul care dorim să-l menționăm este că, Succesul atins la fiecare din aceste trei seminare se datorează în special interesului sporit al celor prezenți și responsabilitatea manifestată de către Conducerea acestor structuri teritoriale – V.Lutenco, E.Chiroglo, P.Kristioglo, E.Dulgher.

Vrem să mai adaugăm că aceste seminare au fost zămislite în timpul întrunirilor petrecute în Uniunile Teritoriale cu Președintele FNSAA dl Vasile Mămăligă. Aceste întruniri au purtat un caracter principial fiindcă s-a discutat soarta implementării Rezoluției Congresului VIII al FNSAA „Spre un Sindicat combativ, modern și consolidat”. De fapt spre un sindicat reînnoit. Sindicat adevărat !

Problema e că în Federația noastră se întâmplă lucruri ciudate de tot: Cursul Reformării radicale, Modernizării întregii Federații „Agroinsind”, votat unanim de întreaga Federație – FRÂNEAZĂ aproape totalmente. De aici și inițiativa Președintelui Federației de a implementa acest Curs Strategic cu un număr de structuri sindicale mai redus, care se consideră la moment mai pregătite pentru a porni la drum.

Cu referire la esența evenimentelor, vă informăm că Scopul General al activităților a fost – pregătirea metodică pentru implementarea propriului Program al Reformării radicale a sindicatului, care deriva din Proiectul Pilot al FNSAA 24/25. Iar Prima activitate amplă a fost consacrată – Modelării Chipului Sindicatului adevărat/de tip nou, care va fi implementat după acest Program bine calculat și specificat pe etape.

În linii generale s-a lucrat asupra identificării Caracteristicilor acestui Sindicat „SCOP” și indicatorilor cantitativi care trebuie să fie atinși pentru fiecare caracteristică la finele fiecărui an (25, 26, 27) Vedeți în Anexă Tabelul Model.

Tot odată, în cadrul acestei activități, după ce a fost completat Tabelul Model de către fiecare Comitet participant la seminar, reprezentanții Sindicatelor, uniți în grupuri de lucru, au schițat Caracteristica Sindicatului Reformat/Scop-Complexul de activități pentru atingerea acestei caracteristici în anul 2025 (după indicatorii ce trebuie atinși în anul 2025).

Dacă ați urmărit cu atenție această ultimă activitate expusă, ați observant că practic fiecare Comitet și-a schițat elementele planului pentru 2025, structurat pe priorități (Caracteristicile sindicatului lor modernizat către finele anului 2025 în măsura posibilităților)

La finele seminarelor, participanții s-au expus asupra primilor pași pe care trebuie să le întreprinda post seminar. Printre aceștia se enumeră:

 

– 1. Petrecerea unei activități similare în fiecare sindicat cu Membrii Comitetului Sindical, în cadrul căreia se va elabora Chipul propriului sindicat reformat către 2027, Foaia de parcurs respectiva și Planul Comitetului Sindical pentru 2025, în contextul implementării Foii de parcurs.

– 2. Organizarea unei Campanii de Formare a Convingerilor ferme despre Sindicatul Adevărat și necesitatea reformării/modernizării propriei organizații sindicale;

– 3. Formarea unui Nucleu de activiști/militanți/susținători ai reformării sindicatului și organizarea activității lor;

– 4. Crearea Comisiei Dialogului Social la întreprindere.;

– 5. Revizuirea/Modificarea/Completarea CCM, negocierea și organizarea monitorizării îndeplinirii lui, implicând în acest proces efectivul sindical. Ș.a.m.d.

 

Totodată s-a convenit că vom merge pe modelul: Seminar, Instruire/Sarcini-Activități de implementare Seminar Evaluare/Instruire/Sarcini – Activități de implementare Seminar Evaluare/Instruire/Sarcini, etc. Reieșind din această formulă, Sindicatele participante acum vor purcede la implementarea sarcinilor determinate în cadrul Seminarului, pentru ca în Trimestrul I al anului viitor să revenim la întrunire/seminar de evaluare/instruire/sarcini următoare.

De altfel lanțul Seminarelor similare de „repornire” în CSRT și Reprezentanțele Federației va continua în luna ianuarie. Spre Exemplu CSRT Rezina, CSRT Bălți, UT Anenii Noi. Reprezentanțele Chișinău și Bălți. Sperăm că cercul acestora se va mări în anul 2025.

     

Stimați Colegi în acest articol am relatat una din secventele implementării Subiectului (parte a Proiectului Pilot FNSAA24/25) cu denumirea – „Pornirea implementării de către fiecare Centru sindical FNSAA – propriul Program/Plan/ Caiet de Sarcini/Model. Specificat pentru 2024/25”. Acest subiect este gestionat de către subsemnatul acestui articol. Dar Proiectul Pilot este structurat pe mai multe sub proiecte, care sunt gestionate de colegii noștri din Aparatul Central. În numerale următoare așteptăm și relatările lor respective.

        Și spre Final – Final: Cu toții ne apropiem de evenimentele culminante ale anului 2024- Evaluarea 2024 prioritățile 2025. Este o Campanie care trebuie destoinic petrecută la toate nivelele. Este important să analizăm obiectiv/critic mersul implementării Cursului Strategic în 2024 și programarea în acest context – sarcinile modernizării fiecare structuri sindicale în parametrii anului 2025. Și aici vreau să accentuez un lucru important.

        ​​​​​​​Când vorbim de Implementarea Cursului Strategic nu avem in vedere că toți ne concentrăm doar la reforme și lăsăm fără atenție problemele curente cu care ne confruntăm. Ar fi o percepție falsă. Implementarea Cursului strategic conține în sine obligatoriu și soluționarea problemelor actuale. Numai că această soluționare să se producă mai eficient, utilizând metode, forme, poziții, etc mai eficiente, mai dârze, mai, mai, mai, mai….!

 Autor: Leonard Palii, Șef DOEI al FNSAA

 

Anexa Parcursul Sindicatului Modern

Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Lasă un comentariu