Franta – Unitate, Solidaritate pentru binele celor ce muncesc
In perioada 11 – 18 iunie anul curent, delegatia Federatiei Nationale a Sindicatelor“Agroindsind” a participat la cea de a 4-a Conferință Sindicala Internationala a Uniunii Internationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Comert, Industrie textile si ramuri conexe, menita sa aducă mai aproape sindicaliști din toată lumea, cu speranța unui dialog constructiv și unitar, intru îmbunătățirea situației celor ce muncesc..
In perioada 11 – 18 iunie anul curent, delegatia Federatiei Nationale a Sindicatelor“Agroindsind” a participat la cea de a 4-a Conferință Sindicala Internationala a Uniunii Internationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Comert, Industrie textile si ramuri conexe, menita sa aducă mai aproape sindicaliști din toată lumea, cu speranța unui dialog constructiv și unitar, intru îmbunătățirea situației celor ce muncesc..
“Unitate, Solidaritate” – a fost liantul de baza al acelor zile în care s-a desfășurat acest eveniment, într-un moment complicat pentru Franța, tara fiind în mijlocul unei greve fără precedent împotriva politicilor de regres social proferate de Guvernul Hollande.
In acest context, s-a dorit ca aceasta Conferința a UISTAACT sa fie un moment de reflecție și, mai presus de toate, sa aducă coeziunea unei singure idei, a unei singure voci, indiferent de rasa sau etnie. 86 de tari, 121 de organizații, asociatii, ligi taranesti, organizatii indigene și 223 de delegați si invitati – o elocventa dovada a vitalității mișcării sindicale mondiale.
Participanții la conferință au lansat, mai întâi de toate, un apel către Organizația Mondiala a Alimentației (FAO), pentru scăderea prețului mondial la produsele agricole de baza, precum porumbul și orezul, pentru reducerea uzului pesticidelor și a manipulării genetice a produselor agricole.
S-a reiterat, de asemenea, faptul ca sindicalismul este indispensabil în acest context global complicat și, tocmai de aceea, trebuie sa se manifeste obiectiv, sa accepte compromisul doar dacă acesta este benefic pentru cei ce muncesc și nu unul vândut patronatelor. Pornind de la realitățile sociale ale fiecărei tari, sindicalismul trebuie sa contribuie în special la susținerea unor initiative legislative menite sa ajute progresul social.
In cadrul lucrarilor Conferintei s-a făcut si un adevărat rechizitoriu al situației sociale pe plan mondial pina în momentul iunie 2016: a fost subliniat faptul ca, dintre cei mai săraci oameni ai planetei, 75 la suta locuiesc în mediul rural, sărăcia constituind o problema majora a lumii contemporane și nu o chestiune de producție insuficienta sau de distribuție a resurselor.
Una dintre temele centrale ale celei de-a 4-a conferinte a constituit-o crearea unei securitati alimentare si facilitarea activităților agro-alimentare ale micilor producatori din state in curs de dezvoltare.
Delegatii celei de a 4-a Conferinta, au participat in semn de solidaritate cu colegii din CGT la protestul din 14 iunie la Paris pentru retragerea proiectului Legii “muncii”, la care au participat peste un million de muncitori si muncitoare din intreaga Franta, un act militant si responsabil, care a demonstrat ca sindicalismul international este vivace.
Pe data de 17 iunie a avut loc, in marja aceleiași Conferințe a UISTAACT – și Reuniunea Comitetului European și Bazinului Mediteraneean. La aceasta reuniune s-au stabilit câteva priorități:
- Lupta pentru bunăstarea celor ce muncesc în zona UE și Mediteraneana.
- Refuzul oricărei dominații, de orice fel, din partea unor grupări, entități sau state.
- Chiar respingerea unor politici ale UE, daca acestea nu se dovedesc a fi in beneficiul membrilor.
- Se doreste, in egala masura, ca regiunea Bazinului Marii Mediteranene sa fie una a pacii si colaborarii, dat fiind potentialul unor focare de conflict in zona, cu precadere in Siria si Palestina.
- Se doreste gasirea unor mijloace eficace pentru combaterea somajului, a saraciei si a excluziunii sociale.
- Cu privire la organizarea activitatii sindicale, Comitetul a reiterat faptul ca este necesara o mai buna colaborare a sindicatelor din zona.
In concluziile acestei conferinte s-au reitarat si revendicarile adresate comunitatii internationale, dar si guvernelor, si anume:
A) Stabilitatea locurilor de munca si remunerarea pe masura.
B) O crestere a salariilor direct proportionala cu nevoile de zi cu zi din fiecare tara.
C) Imbunatatirea conditiilor de munca.
D) Protectie sociala pentru toti, care sa garanteze accesul la asistenta medicala gratuita si o pensie echivalenta castigului salarial.
E) Libertatea exercitarii activitatii sindicale.
- F) Anularea datoriei externe a tarilor sarace.
- G) Crearea unei lumi a pacii si a progresului, fapt ce ar necesita un consens international legat de dezarmare si care sa actioneze de asa maniera incat costurile inarmarii sa fie distribuite pentru bunastarea sociala.
UISTAACT considera ca asa trebuie sa arate viitorul umanitatii si lupta pentru o completa implementare a acestor valori.
Mai multi delegati la Conferinta au propus generalizarea cat mai accelerata a experientei pozitive a membrilor UISTAACT și anume: crearea in cadrul UISTAACT a unei comisii spre care sa fie transmise permanent (in format electronic) eventuale opinii sau probleme ale organizațiilor, precum și unele proceduri ce au condus la soluționarea anumitor probleme și care sa fie analizate și transmise ulterior tuturor organizațiilor afiliate in vederea generalizării experientei pozitive și a sprijinirii organizațiilor in depășirea dificultăților cu care confrunta, precum și pentru semnalarea in timp util a unor situații nedrepte cu care se pot confrunta angajați, pensionari sau șomeri și ale căror probleme ar putea fi rezolvate prin rezoluții sau prin presiunea UISTAACT asupra unor autorități competente din tarile de origine.