O vizită de lucru la Fălești

La 15.08.2019, echipa FNSAA a efectuat o vizită de lucru în structurile sindicale din raionul Fălești: Reprezentanța Federației și Comitetul Unificat al Sindicatelor de la ÎM Südzucker Moldova S.A.

Deși deplasarea a avut în vizor problemele sindicale,  s-a discutat și situația economică la unele întreprinderi din regiune, care sunt reprezentative și responsabile social – SA Fabrica de Vinuri MOLD-NORD FĂLEȘTI și ÎM Südzucker Moldova SA.

În legătură cu faptul că situația economică din țară este complicată și determinantă, întreprinderile încearcă să facă față provocărilor și concurenței. De exemplu, Fabrica de Vin MOLD-NORD este unica în Moldova care produce vin fără alcool,  iar 95% din produsele fabricii sunt exportate.   ÎM Südzucker Moldova S.A. este liderul pe piața de zahăr din Republica Moldova. De la fondare, compania face investiții în cultivarea sfeclei de zahăr, implementând cele mai recente realizări științifice din domeniul creșterii sfeclei de zahăr și utilizând tehnologii avansate de economisire a energiei în producerea zahărului.

Echipa FNSAA a reușit să vadă condițiile de muncă ale angajaților, tehnologiile și aparatajul unicat în care au învestit întreprinderile, s-a discutat despre perspective și  impedimente.

În special, s-a accentuat cea mai mare problemă a regiunii – lipsa interesului tinerilor de a se angaja în țară. Și aici se cer niște reforme la nivel de legislație, de sector etc. deoarece, dacă e să menționăm efortul angajatorilor, atunci în aceste cazuri el este cât de cât măsurabil – la întreprinderi sunt create condiții decente de muncă, angajații sunt membri de sindicate în proporție de 100%, există Contract Colectiv de muncă etc.

Echipa FNSAA s-a străduit să declanșeze un dialog cu membrii de sindicat, cu scopul de a afla care sunt necesitățile și cu ce se confruntă din punct de vedere sindical personalul de la întreprinderi. Temele și problemele care au fost abordate sunt comune pentru tot sectorul: vârsta angajaților care depășește în medie 45 ani, lipsa interesului  tinerilor specialiști față de sector și regiune, neclaritățile apărute  privind îndemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale introduse din 1 iulie 2019, prin Legea nr. 311 din 30.11.2018 pentru modificarea Legii nr. 289/2004, dezacordul față de modul de achitare a asigurării obligatorii de asistenţă medicală, fondată prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr.950 din 7 septembrie 2001 etc. Angajații au menționat că se cer reforme la acest capitol, se simte lipsă de echitate în sistem și aceasta produce nemulțumiri. În acest context, Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație  „Agroindsind” va face un demers către Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova pentru a gasi soluții de remediere a situației cu care se confruntă angajații.

În concluzie, menționăm că pentru FNSAA vizita a fost productivă – s-au conturat teme și probleme care urmează a fi stipulate în programul de activitate al FNSAA și al Sindicatelor din raion.

Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Lasă un comentariu