Sindicaliști din mai multe state europene s-au întrunit la Chișinău

Reprezentanti ai Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație ”Agroindsind” a participat la inceput de aprilie, la Conferinta sindicatelor din statele europene – membre ale IUF (Uniunea Internationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutungerie, Restaurante și Hoteluri, Alimentație Publică și Ramuri Conexe), in cadrul careia s-a discutat despre provocarile cu care se confrunta organizatiile sindicale-membre IUF, in contextul integrarii în Uniunea Europeană. La lucrările conferinței au participat sindicaliști din Republica Moldova, Georgia, Italia, Danemarca,

În cadrul evenimentului a ținut un discurs Sue Longley, secretar general IUF/UITA, care a menționat importanța intensificării relațiilor de colaborare dintre afiliații săi pentru a face schimb de experiență cu privire la procesele legate de integrarea în Uniunea Europeană, astfel încât vocea organizațiilor sindicale să fie auzită, iar drepturile salariaților, membrilor de sindicat, să fie respectate conform rigorilor internaționale în lumea muncii. In acest context s-a discutat despre afilierea la EFFAT (Federația Europeană a Sindicatelor din Alimentație, Agricultură și Turism). Secretarul general al careia Kristjan Bragason si secretarul pe politici in sectorul agricultura, Ivan Ivanov, au abordat obiectivele EFFAT pentru următoarea perioadă, axate pe dezvoltarea cooperării cu organizațiile sindicale afiliate, în special cu cele din Republica Moldova, Georgia și Ucraina.

În cadrul dialogului, participanții au explorat posibilități de integrare cu sindicatele europene, membre IUF/UITA, oportunități de activități comune în domeniul protecției social-economice a salariaților, membrilor de sindicat. Totodată, s-a discutat despre situația din regiune și rolul organizațiilor sindicale în ceea ce privește respectarea principiilor muncii decente, justiției sociale și valorilor democratice.

Informația despre situația din Agroindsind a fost prezentată de Dl Leonard Palii (se anexează). E de menționat, că Principalele accente cu referire la situația din FNSAA Agroindsind și perspectiva relațiilor cu IUF și EFAT le-a expus Președintele Federaței, dl Vasile Mămăligă, care a argumentat semnificația cursului FNSAA pornit spre modernizarea sindicală. De asemenea, o activitate importantă de contactare  și conlucrare  între Federațiea noastră și IUF, EFFAT, celelelalte sindicate frățești, participante la activitate a fost efectuată de către dna Corina Bulat, Șef adjunt DOEI al FNSAA. Au fost stabilite înțelegeri de schimb de experiență, proiecte educaționale comune, etc. Putem menționa cu siguranță, că evenimentul poate fi considerat drept o filă proaspătă în istoria  modernă a sindicatului agroindustrial.

Ca si concluzie finala la aceasta Conferinta: sindicatele care au pasit pe calea reformarii si modernizarii, dobindesc drepturi pentru membrii sai de sindicat si sindicatul se consolideaza.

Pe cind sindicatele care intirzie cu reformarea lor, cele care se bazeaza pe mentinere, si nu pe dezvoltare, pierd din autoritate, slabesc, membrii pierd interesul in asa sindicat, si in final organizatia dispare.

 

 

Informatia prezentata de FNSAA „Agroindsind” in cadrul Conferintei:

Информация о состояние дал в НФПСХП Агроиндсинд – pentru IUF

Ca si confirmare, ca daca se doreste – se dobandeste !! vedeti filmuletul despre proteste si greve in organizatii sindicale in Georgia:

Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Lasă un comentariu